Vyhledávání       Obchodní podmínky       Nápověda
 
Antikvariát
ISIS
 
Prodáno - Krejčí, Jan, 1825-1887:
Geologie, čili, Nauka o útvarech zemských se zvláštním ohledem na krajiny českoslovanské


Krejčí: Geologie, čili, Nauka o útvarech zemských se zvláštním ohledem na krajiny českoslovanské, 1877 nákladem vlastním, Praha 1877

Rozsah: 1035, [6] s.    Formát: 23,4x16,0
Popis: Polokožená vazba, v hranách odřená, list 19/20 zpola vytržený, na rozích posledních ca 60 stran asi 2 cm rezavá skvrna. Celkově velmi dobře zachováno. (90%)

Cena: 2500 Kč

Nakladatelské údaje:



Anotace:
Předmluva [vyd. 1877, mimo soupis pramenů] Počal jsem svou geologii vydávati již r. 1860 a sice u pana Antonína Augusty v Litomyšli, i dospěla, byvši vyměřena na osm sešitů osmiarchových, až do čtvrtého sešitu, obsahujíc všeobecnou čásť, jakož i útvar prahorní a silurský. Neblahým sběhem nepříznivých okolností, an totiž pan nakladatel náhle do Ameriky se odstěhoval, a mně se nepodařilo jiného nakladatele k dalšímu vydávání započatého díla nalézti, bylo ukončení jeho přerušeno. Ačkoliv jsme já i odběratelé spisu tuto nehodu těžce nesli, bylo toto zadržení povaze i obsahu díla jen na prospěch; neb maje mezi tím účastenství na vědeckém výskumu Čech, jakož i zjednav si většími cestami po Evropě i studiemi v novější rozsáhlé geologické literatuře většího rozhledu ve vědě, nabyl jsem podnětu, příležitosti a způsobilosti k přepracování, doplnění a opravení celého díla. Podstata jeho zůstala ovšem tatáž jako v započatém vydání. Snaha má směřovala totiž k tomu, abych podal co možná správný a úplný geologický obraz všech krajin, pokud českoslovanský jazyk panuje, tedy Čech, Moravy, Slezska a Slovenska v severních Uhrách, a na tom domácím základě aby všeobecná čásť geologie se vysvětlila. I všechny sousední země, jakožto bezprostředně souvislé s krajinami našimi a k vysvětlení jejich poměrů přispívající, jsou zevrubněji uváděny, zejména okolí Krakova, pruské Slezsko, Sasko, alpské země zvláště rakouské; ze vzdálenějších pak krajin stručně a přehledně jest vše uvedeno, co by k tomu přispívati mohlo, aby čtenář tohoto díla nabyl pokud možná jasnějšího ponětí o geologické povaze celé zeměkoule. Snažil jsem se, abych vyplnil mezeru v naší literatuře dílem vědecky správným a našim potřebám vyhovujícím, i vykonav práci obtížnou a mnoholetou z povinnosti vlastenecké, odporučuji spis svůj přízni milovníků přírodních věd a písemnictví českoslovanského, by snad umožněno bylo jednou vydání nové, v němž by nedostatky jeho se opravily. V Praze, dne 2. srpna 1876. J.K.


 
  Prodáno